knop-bellen knop-mailen knop-route

Een bekend probleem bij honden is HD (Heup Dysplasie). Bij Heup Dysplasie past de kop van het bovenbeen niet goed op de kom van het heupbeen. De kop van het bovenbeen moet kogelrond zijn en precies passen in de mooie ronde kom van het heupbot. Helaas is soms de kom te ondiep en de kogel niet mooi rond waardoor het gewricht niet goed in elkaar grijpt en dus instabiel is. De pasvorm is dan niet helemaal goed en er kan wrijving ontstaan tussen kop en kom. Kom en kop schuren langs elkaar. Slijtage noemen we dat. Bij bot-slijtage wordt er juist meer bot gevormd in een poging van het lichaam de stabiliteit  van het gewricht te herstellen.Helaas is deze nieuwe botvorming pijnlijk en wordt de gewenste stabiliteit nooit bereikt. Het lichaam overcompenseert. HD komt ook bij andere diersoorten voor,  inclusief de mens.

Wat zien we aan onze hond?
Soms zien we helemaal niks en zijn de heupen op de foto toch erg instabiel. Helaas komt er bij deze aandoening toch vaak pijn voor en dan zien we wel problemen en klachten ontstaan.

Pijn..
Soms kreupelheid aan 1 of 2 achterpoten,vaak moeilijk opstaan vooral na lang liggen of snel gaan zitten of liggen vanwege de zwakte in de achterpoten. Vaak staan de knieën wat naar binnen en de voeten naar buiten. “Koehakkig” noemen we dit.

Diagnose 
Röntgenfoto's laten meestal duidelijk zien of uw hond lijdt aan deze ziekte of dat er misschien een ander oorzaak is van de klachten. Er komen nogal eens meerdere vormen van artrose voor in de achterhand, bijvoorbeeld spondylose van de ruggenwervels.Ook deze zijn meestal goed te zien op röntgenfoto's. Elke tweede dinsdag van de maand krijgt u bij Dierenkliniek Noordwolde 50% korting op het maken van de HD röntgenfoto. Voor informatie over de tarieven kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen: 0561-430410

Behandeling
Omdat het eigenlijk altijd al om een slijtageproces gaat is genezen niet meer mogelijk maar dat zegt niet dat we uw dier niet meer klachtenvrij kunnen krijgen. Doel van de behandeling is dus om het slijtageproces zoveel mogelijk te remmen en de pijn weg te nemen. Dit kan op verschillende manieren:

*           Pijnstillers/ontstekingsremmers. Deze remmen ook zoveel mogelijk de afzetting van nieuw bot rondom het gewricht.

*           Voedingssupplementen/speciale voeding om de gewrichten te smeren en zo soepel mogelijk te houden.

*           Training van de juiste spieren om de krachten op te vangen en te verdelen.

*           Helaas is soms een operatie nodig om de pijn te verlichten. Bij vooral jonge honden kunnen een bekkenkanteling en soms kunstheupen hele goede resultaten geven.